tirsdag den 8. april 2014
Kraftkabel stjålet i Ølgod..
Der blev stjålet en tromle med 40 meter kraftkabel fra Valdemarsgade i Ølgod. Kablet har en værdi på næsten 3000 kroner - Skriver JV.dk
Varde Kommune deltog i militærøvelse..
Varde Kommune og Varde
Forsyning deltog i weekenden i en NATO-militærøvelse i Varde med deltagelse af
militære enheder fra både Danmark og de tre baltiske lande.
NATO-øvelsen skulle træne de
danske, estiske, lettiske og Litauiske enheder i samspillet med civile
myndigheder i en krisesituation. Øvelsen skulle træne et scenarium, hvor der
igennem længere tid er sket en optrapning af spændinger mellem et baltisk
NATO-land og en af dets nabostater. Varde Kommune spillede således rollen som de
civile myndigheder i hovedstaden i det baltiske NATO-land, som i øvelsen blev
truet af sin nabostat.
NATO-øvelse i
Varde
Øvelsen skulle træne de
militære enheder fra de fire lande i samarbejde med civile myndigheder, så
fremtidige militære operationer påvirker det civile liv mindst mulig. Fra
Danmark deltog to brigader fra henholdsvis Slagelse og Haderslev. Danske
Division fra Haderslev stod for øvelsen.
”Det er ekstrem værdifuldt for
os at få lov at øve det civil militære samarbejde med en rigtig kommune – det at
arbejde sammen med embedsmænd, der til dagligt arbejder med de relevante
problemstillinger, som også er af stor betydning for vores militære operationer,
giver os et kæmpe udbytte. Varde Kommune har gjort en flot indsats og vi vil
gerne takke borgmester Erik Buhl og hans stab mange gange”, siger oberstløjtnant
Sven Straarup.
Borgmester øver
krig
Borgmester i Varde Kommune Erik
Buhl deltog selv i øvelsen, hvor han næsten spillede rollen som sig selv. Det
vil sige, at Erik Buhl spillede rollen som borgmester i en by, der var truet af
landets konflikt med nabostaten. Erik Buhl er glad for, at Varde Kommune kan
hjælpe det danske Forsvar til at blive dygtigere, men glæder sig samtidig over,
at øvelsens sammenspil med både Forsvaret og en række civile aktører herunder
Varde Forsyning, også har givet Varde Kommune et udbytte.
”Det har været rigtig
udbytterigt for os her i Varde Kommune. Det at mødes med militære ledere og så
mange centrale spillere fra civile myndigheder har givet os en god anledning til
at gentænke vores eget beredskab. Og helt konkret har vi fået en øget
opmærksomhed på værdier af samarbejde mellem de forskellige aktører her i
kommunen. Vi skal overveje, hvordan vi udnytter det i vores måde at arbejde på”,
siger Erik Buhl (V), Borgmester.
Varde er klar når Forsvaret
kalder
Varde Kommune er som en af
landets største garnisonskommuner ofte i tæt dialog med Forsvaret. Og Borgmester
Erik Buhl indskærper, at Varde Kommune selvfølgelig bidrager, når Forsvaret har
brug for Kommunens assistance fx i forbindelse med militære
øvelser.
”Det er helt sikkert, at vi vil
sige ja til sådan en type øvelse igen en anden gang. Vi vil gerne etablere
tættere relationer til Forsvaret generelt og selvfølgelig i særdeleshed til de
enheder, vi har her i vores kommune”, slutter Borgmester Erik Buhl
(V).
Billedtekst: På billedet ses Borgmester Erik Buhl sammen
med embedsmænd fra Varde og den litauiske Iron Wolf Brigade.
Venlig
hilsen
Christian
Rabjerg Madsen
Udviklingskonsulent
Erik Buhl - 100 dage med verdens bedste job i Varde..
Lange arbejdsdage og
mange møder præger hverdagen for borgmester Erik Buhl, men med et dynamisk
byråd og opbakning fra hjemmefronten, er der sat fuld damp på arbejdet med
vækst og udvikling.
- Ja, jeg har ringet til Gylling Haar…!
Indrømmelsen falder prompte, uden betænkningstid, men med et glimt i øjet. Den kommer fra borgmester Erik Buhl, men hvad den nye borgmester havde at tale med ”den gamle” om, vender vi lige tilbage til.
Mere interessant er det nemlig, at Erik Buhl den 10. april har siddet i borgmesterstolen i 100 dage. I hvert fald har han haft råderet over stolen – men ligefrem siddet i den, har der nu ikke været meget tid til.
- Der er travlt. Møderne er mange, og de handler om mange forskellige ting. De ligger både tidligt på dagen, midt på dagen, sidst på dagen, og de ligger såmænd også om aftenen og i weekenderne.
- Desuden ligger de alle mulige steder, spredt ud over hele regionen, hele landet og ikke mindst i hoved- staden, så det kan godt være svært at finde plads i kalenderen til alle de ting, jeg gerne vil – men indtil videre går det, fortæller Erik Buhl, der denne dag ”kun” har ni aftaler i sin kalender, fordelt fra klokken 7.30 til 20.00.
I går strakte aftalerne sig fra klokken 8.00 til 23.00. I morgen dækker de tidsrummet fra 8.00 til 22.30.
- Det er et spændende job – nok det bedste job, der findes, mener borgmesteren, der med opbakning fra hjemmefronten har sat fuld fart på arbejdet med at sikre udvikling og vækst i Varde Kommune.
- Samtidig har vi en rigtig god energi i byrådet og i de politiske udvalg. Det interne samarbejde med administrationen og de mange kommunale medarbejdere fungerer også fint. Der er god sparring på alle fronter, og jeg har følt mig særdeles godt modtaget som borgmester, fortsætter Erik Buhl.
Mere kåring end valg
Med 3.509 personlige stemmer ved kommunalvalget sidste år blev Erik Buhl da også nærmest orkanblæst ind på borgmesterkontoret. Vindstyrken blev opgjort til 15 – nemlig det mandattal, der tilfaldt ”hans” parti, Venstre. To mandater flere end ved det forrige valg.
Men det var også et valg, der sendte 12 nye ”byrødder” ind på den lokalpolitiske scene. Dermed var det også et farvel til 12 andre.
- Efter min mening er blandingen af unge og gamle, nye og garvede, et stort plus for det politiske arbejde. Vi kommer ikke så let til at hænge fast i fortidens vanetænkning. I stedet kan vi inspirere og diskutere, og min opfattelse er, at vi har et byråd, der – på tværs af politiske skel – både kan og vil arbejde sammen til gavn for hele Varde Kommune.
- Derfor vil jeg også gerne rose alle byrådets medlemmer, ligesom jeg gerne vil rette en tak til de familier og arbejdsgivere, der står bag, og giver lov til, at det kommunale arbejde kan fylde så meget, understreger Erik Buhl.
Tæt på erhvervslivet
Selv har han rettet en stor del af sin opmærksomhed mod erhvervslivet, herunder også turismen, hvor han for nylig var med til at tage det initiativ, der foreløbig har bragt 11 jyske kystkommuner sammen i et hidtil uset partnerskab. Målet er, at de 11 skal gøre vestkysten til både en guldkyst og et vækstlokomotiv for dansk turisme.
Adskillige lokale virksomhedsbesøg er det også blevet til – endnu flere er i vente, og så har Erik Buhl sagt ja til en fast plads i Region Syddanmarks Vækstforum – en post, han er meget glad for, og som kan være med til at styrke Varde Kommune.
- For mig er det vigtigt, at vi sætter os selv i spil, og markerer os i alle relevante tværkommunale, regionale og nationale sammenhænge. Det er der, vi skal vise os som en troværdig og engageret medspiller – og vi skal vide at udnytte de netværk, der kan blive til gavn for os selv, fortsætter Erik Buhl.
På det punkt har han fundet en sparringspartner i Esbjerg Kommune, og der er allerede taget forskellige initiativer til at styrke båndet mellem de to nabokommuner.
- Vi har nogle fælles udfordringer, blandt andet de geografiske. Folk i Sydsverige er tættere på København, end vi er i Vestjylland – men der er også områder, hvor vi i høj grad kan supplere hinanden. Det er som et varmt forhold mellem søskende…
Vejen væk fra enkeltsager
Erik Buhl betegner samarbejdet med det lokale erhvervsliv som tæt, men fastslår også, at det gerne skal blive endnu tættere.
Af samme grund ærgrer det ham, at der sidste år var tilbagegang på flere af de afgørende parametre i den årlige undersøgelse, Dansk Industri laver af det lokale erhvervsklima i landets kommuner.
- Vi har oplevet at enkeltsager kom til at fylde meget i den offentlige debat. Alt det skal vi væk fra. I stedet skal vi se på helheden, og finde de fællesnævnere, der gør os stærkere, og som giver os gennemslagskraft i forhold til omverdenen.
- Gør vi det, skal vi nok komme stærkt igen, mener den nykårne borgmester, der har været aktiv politiker i mere end 20 år, og som i øvrigt også tidligere har båret borgmesterkæden i den daværende Ølgod Kommune.
På jagt efter dna-profilen
- I byrådet har vi netop taget initiativ til en omfattende visionsproces, der skal kortlægge de sande værdier og styrker i vores kommune. Det er nemlig dem, vi skal kendes på i fremtiden.
- Vi er på jagt efter dna-profilen, og det kan da godt være, at vi må se nogle sandheder i øjnene undervejs, men når den først er kortlagt, skal den være det bankende hjerte i alt det, Varde Kommune står for.
- Hvad det ender med, ved vi ikke endnu. Vi har nok nogle fornemmelser, men nu graver vi den ægte vare frem. I min optik vil den nok handle om, at her er der muligheder for alle, der vil…, men lad os se, hvad der dukker op.
- Arbejdet vil strække sig over den næste halve års tid, tilføjer Erik Buhl, der i øvrigt kan afsløre at byrådets medlemmer vil blive sendt ud som antropologer i deres egen kommune i forbindelse med processen.
Penge i kassen
- Selvfølgelig koster sådan noget penge – op mod en million kroner, men de er givet godt ud. Vi bliver klogere på os selv, så det er en investering i kommunens fremtid – og vi har råd til den…
- Regnskabet for 2013 viser et overskud, der er ca. 13 millioner kroner større end forventet – efter at vi har foretaget flere endog meget store investeringer.
- Men der venter da mange andre ting forude, og vi får brug for alle gode kræfter. Jeg har allerede både mærket og følt dem i rigt mål, men jeg håber, de hænger ved. Det har jeg i hvert fald selv tænkt mig at gøre, slutter Erik Buhl.
- Men hvorfor ringede du egentlig til Gylling Haahr…?
- Nå det… Jeg ville fortælle ham, hvem der bliver ny kommunaldirektør i Varde Kommune. Vi kommer alle til at savne Max Kruse, der har valgt at gå på pension – men jeg er også sikker på, at vi har fundet den rette mand til at være hans efterfølger – nemlig Mogens Pedersen, der tiltræder 1. juni.
BILLEDTEKST:
Den 10. april har Erik Buhl været borgmester i Varde Kommune i 100 dage – og det har været 100 travle, lange og spændende arbejdsdage.
- Ja, jeg har ringet til Gylling Haar…!
Indrømmelsen falder prompte, uden betænkningstid, men med et glimt i øjet. Den kommer fra borgmester Erik Buhl, men hvad den nye borgmester havde at tale med ”den gamle” om, vender vi lige tilbage til.
Mere interessant er det nemlig, at Erik Buhl den 10. april har siddet i borgmesterstolen i 100 dage. I hvert fald har han haft råderet over stolen – men ligefrem siddet i den, har der nu ikke været meget tid til.
- Der er travlt. Møderne er mange, og de handler om mange forskellige ting. De ligger både tidligt på dagen, midt på dagen, sidst på dagen, og de ligger såmænd også om aftenen og i weekenderne.
- Desuden ligger de alle mulige steder, spredt ud over hele regionen, hele landet og ikke mindst i hoved- staden, så det kan godt være svært at finde plads i kalenderen til alle de ting, jeg gerne vil – men indtil videre går det, fortæller Erik Buhl, der denne dag ”kun” har ni aftaler i sin kalender, fordelt fra klokken 7.30 til 20.00.
I går strakte aftalerne sig fra klokken 8.00 til 23.00. I morgen dækker de tidsrummet fra 8.00 til 22.30.
- Det er et spændende job – nok det bedste job, der findes, mener borgmesteren, der med opbakning fra hjemmefronten har sat fuld fart på arbejdet med at sikre udvikling og vækst i Varde Kommune.
- Samtidig har vi en rigtig god energi i byrådet og i de politiske udvalg. Det interne samarbejde med administrationen og de mange kommunale medarbejdere fungerer også fint. Der er god sparring på alle fronter, og jeg har følt mig særdeles godt modtaget som borgmester, fortsætter Erik Buhl.
Mere kåring end valg
Med 3.509 personlige stemmer ved kommunalvalget sidste år blev Erik Buhl da også nærmest orkanblæst ind på borgmesterkontoret. Vindstyrken blev opgjort til 15 – nemlig det mandattal, der tilfaldt ”hans” parti, Venstre. To mandater flere end ved det forrige valg.
Men det var også et valg, der sendte 12 nye ”byrødder” ind på den lokalpolitiske scene. Dermed var det også et farvel til 12 andre.
- Efter min mening er blandingen af unge og gamle, nye og garvede, et stort plus for det politiske arbejde. Vi kommer ikke så let til at hænge fast i fortidens vanetænkning. I stedet kan vi inspirere og diskutere, og min opfattelse er, at vi har et byråd, der – på tværs af politiske skel – både kan og vil arbejde sammen til gavn for hele Varde Kommune.
- Derfor vil jeg også gerne rose alle byrådets medlemmer, ligesom jeg gerne vil rette en tak til de familier og arbejdsgivere, der står bag, og giver lov til, at det kommunale arbejde kan fylde så meget, understreger Erik Buhl.
Tæt på erhvervslivet
Selv har han rettet en stor del af sin opmærksomhed mod erhvervslivet, herunder også turismen, hvor han for nylig var med til at tage det initiativ, der foreløbig har bragt 11 jyske kystkommuner sammen i et hidtil uset partnerskab. Målet er, at de 11 skal gøre vestkysten til både en guldkyst og et vækstlokomotiv for dansk turisme.
Adskillige lokale virksomhedsbesøg er det også blevet til – endnu flere er i vente, og så har Erik Buhl sagt ja til en fast plads i Region Syddanmarks Vækstforum – en post, han er meget glad for, og som kan være med til at styrke Varde Kommune.
- For mig er det vigtigt, at vi sætter os selv i spil, og markerer os i alle relevante tværkommunale, regionale og nationale sammenhænge. Det er der, vi skal vise os som en troværdig og engageret medspiller – og vi skal vide at udnytte de netværk, der kan blive til gavn for os selv, fortsætter Erik Buhl.
På det punkt har han fundet en sparringspartner i Esbjerg Kommune, og der er allerede taget forskellige initiativer til at styrke båndet mellem de to nabokommuner.
- Vi har nogle fælles udfordringer, blandt andet de geografiske. Folk i Sydsverige er tættere på København, end vi er i Vestjylland – men der er også områder, hvor vi i høj grad kan supplere hinanden. Det er som et varmt forhold mellem søskende…
Vejen væk fra enkeltsager
Erik Buhl betegner samarbejdet med det lokale erhvervsliv som tæt, men fastslår også, at det gerne skal blive endnu tættere.
Af samme grund ærgrer det ham, at der sidste år var tilbagegang på flere af de afgørende parametre i den årlige undersøgelse, Dansk Industri laver af det lokale erhvervsklima i landets kommuner.
- Vi har oplevet at enkeltsager kom til at fylde meget i den offentlige debat. Alt det skal vi væk fra. I stedet skal vi se på helheden, og finde de fællesnævnere, der gør os stærkere, og som giver os gennemslagskraft i forhold til omverdenen.
- Gør vi det, skal vi nok komme stærkt igen, mener den nykårne borgmester, der har været aktiv politiker i mere end 20 år, og som i øvrigt også tidligere har båret borgmesterkæden i den daværende Ølgod Kommune.
På jagt efter dna-profilen
- I byrådet har vi netop taget initiativ til en omfattende visionsproces, der skal kortlægge de sande værdier og styrker i vores kommune. Det er nemlig dem, vi skal kendes på i fremtiden.
- Vi er på jagt efter dna-profilen, og det kan da godt være, at vi må se nogle sandheder i øjnene undervejs, men når den først er kortlagt, skal den være det bankende hjerte i alt det, Varde Kommune står for.
- Hvad det ender med, ved vi ikke endnu. Vi har nok nogle fornemmelser, men nu graver vi den ægte vare frem. I min optik vil den nok handle om, at her er der muligheder for alle, der vil…, men lad os se, hvad der dukker op.
- Arbejdet vil strække sig over den næste halve års tid, tilføjer Erik Buhl, der i øvrigt kan afsløre at byrådets medlemmer vil blive sendt ud som antropologer i deres egen kommune i forbindelse med processen.
Penge i kassen
- Selvfølgelig koster sådan noget penge – op mod en million kroner, men de er givet godt ud. Vi bliver klogere på os selv, så det er en investering i kommunens fremtid – og vi har råd til den…
- Regnskabet for 2013 viser et overskud, der er ca. 13 millioner kroner større end forventet – efter at vi har foretaget flere endog meget store investeringer.
- Men der venter da mange andre ting forude, og vi får brug for alle gode kræfter. Jeg har allerede både mærket og følt dem i rigt mål, men jeg håber, de hænger ved. Det har jeg i hvert fald selv tænkt mig at gøre, slutter Erik Buhl.
- Men hvorfor ringede du egentlig til Gylling Haahr…?
- Nå det… Jeg ville fortælle ham, hvem der bliver ny kommunaldirektør i Varde Kommune. Vi kommer alle til at savne Max Kruse, der har valgt at gå på pension – men jeg er også sikker på, at vi har fundet den rette mand til at være hans efterfølger – nemlig Mogens Pedersen, der tiltræder 1. juni.
BILLEDTEKST:
Den 10. april har Erik Buhl været borgmester i Varde Kommune i 100 dage – og det har været 100 travle, lange og spændende arbejdsdage.
Nyt nummer til læge- og skadevagt..
Vigtigt: Alle dem, der ringede til Region Syddanmarks nye Læge- og Skadevagt i går kom hurtigt igennem, oplyser regionen.
70 11 07 07. Det er det nye nummer, som tilskadekomne syddanskere skal ringe til, hvis de har brug for behandling på en af regionens skadestuer eller skadeklinikker.
Fra klokken 8-16 på telefonnummerets første dag ringerede i alt 223 borgere ind – lidt færre end de forventede 290, og ingen skulle vente mere end to minutter på at komme igennem.
- Vi har været meget spændte på, om borgerne overhovedet har taget budskabet om, at de fra
1. april skal ringe, inden de tager på skadestuen, til sig. Derfor er det selvfølgelig godt at se, at der både er mange, der har husket at ringe – og at de heller ikke har skullet vente ret længe i telefonen, siger Poul-Erik Svendsen (S), der er formand for regionens sundhedsudvalg.
De første dage har dog ikke været helt uden problem. Der er for eksempel nogle patienter, der har siddet længe i skadestuernes venteværelser, selvom de havde fået en vejledende tid over telefonen.
Patienterne var nemlig ikke blevet gjort opmærksomme på, at de skulle henvende sig i skranken, når de nåede frem til skadestuen eller -klinikken.
Abonner på:
Opslag (Atom)