søndag den 4. maj 2014

Det er igen tid til at bekæmpe kæmpe-bjørneklo..

En mild vinter og et varm forår har givet den invasive plante kæmpe-bjørneklo et forspring. Varde Kommune opfordrer derfor alle lodsejere, som har planten på deres ejendom, til allerede nu at sætte ind med årets første bekæmpelse.
 

Varde Kommune har i 2012 vedtaget en indsatsplan for bekæmpelse af kæmpebjørneklo. Formålet med indsatsplanen er at planten på længere sigt helt udryddes i kommunen.

”På grund af den milde vinter og det varme forår er kæmpebjørnekloen nu allerede 1meter høj og er derfor nem at se og bekæmpe” udtaler Henrik B. Rasmussen, distriktsleder for vandløb i Varde Kommune.

Ifølge indsatsplanen skal lodsejerne have bekæmpet planten første gang seneste 1. juni. I år er planterne dog usædvanligt langt fremme og kan derfor med stor fordel allerede bekæmpes nu.

Kæmpebjørneklo er en invasiv art som breder sig voldsomt og udkonkurrerer de naturligt hjemmehørende arter. Hver kæmpebjørneklo sætter et meget stort antal frø, det er derfor helt afgørende at den bekæmpes før den når at komme i blomst. Planten er giftig og får man plantens saft på huden og huden efterfølgende udsættes for sollys, kan dette give kraftige forbrændinger.

Bekæmpelse kan ske på flere måder. Små bestande er det mest effektivt at rodstikke, mens afgræsning eller slåning er en mulighed til store arealer. Sprøjtning er effektivt, men kan generelt ikke anbefales, da kæmpe-bjørnekloen ofte vokser i naturområder, som kan tage skade af sprøjtemidler. For alle bekæmpelsesmetoderne gælder at jo tidligere man kommer i gang i foråret, jo nemmere går bekæmpelsen.

På Varde Kommunes hjemmeside (vardekommune.dk) kan du blandt andet finde et kort som viser hvor kommunen har registreret kæmpe-bjørneklo. Hvis du ser kæmpe-bjørneklo, kan du registrere forekomsten ved brug af kommunens ”gi’ os et praj” funktion på hjemmesiden.

Mere info:
Henrik Bak Rasmussen, Fagleder for vandløb, Varde Kommune: 29 62 21 16
Klaus Bertram Fries,  Teamleder Natur og Park, Varde Kommune: 23 84 89 24


Venlig hilsen

Klaus Bertram Fries
Teamleder, Natur og Park

Dir. tlf.: 7994 7110
Mobil tlf.: 2384 8924

Natur og Park
Varde Kommune
Toften 2
6818 Årre