torsdag den 13. februar 2014

Stor bredde og mange oplevelser på Janus Bygningens 4 nye udstillinger..

Der males på væggene, keramikere byder indenfor i deres værksted, et rum fyldes totalt med billeder, og kommende talenter byder sig til, når Janus Bygningen den 22. februar går foråret i møde med 4 nye, vidt forskellige udstillinger.


Lørdag den 22. februar kl. 15 er der fernisering på 4 nye udstillinger i Janus Bygningen.
Det drejer sig om følgende:

Karen Gabel Madsen
Karen Gabel Madsen (født 1961) er uddannet på Århus Kunstakademi 1985-88 og på Bezalel Academy of Art, Jerusalem, 1988. De senere år har været præget af hendes eminente arbejde med lysets tilstedeværelse i rummet som hvide aftegninger på det oftest rå lærred. Mange billeder blander sig samtidig med hinanden i en kompleks verden af malerisk æstetik, sansning og stemninger.
En bygning med dybt perspektiv malet i gråtoner, der males delvis over af naturfragmenter i kraftigere farver, er et typisk motiv for Karen Gabel Madsen. Begge lag varieres, men hele tiden er det en dyb interesse for maleriet og dets virkemidler – farve, strøg og perspektiv, der driver hende.  
Udover malerierne på lærred i ramme vil der være malet direkte med hvidt på den hvide væg, for den opmærksomme tilskuer. I et forsøg på at lade maleriet gå videre ud af rammen og gribe ind i rummet. En antydning af en skygge på væggen.
Karen Gabel Madsen er medlem af bl.a. Vrå-udstillingen og har mange væsentlige udstillinger bag sig. 

Alt er muligt
Maleren Ole Bach Sørensen
Ole Bach Sørensen (født 1940) er uddannet på Kunstakademiet i København 1962-69. Han startede inspireret af Cobras ekspressive maleri, men gik i slutningen af 60’erne over til hans karakteristiske forenklede, fabulerende billedsprog i klare farver og med skarpt optrukne figurer. I stigende grad med en naivistisk og satirisk tone. Han ser selv maleriet som en dynamisk proces, hvor udtryk og indhold ændrer sig i takt med det, som på et givet tidspunkt optager ham. Som han selv siger: ”Når jeg når til et punkt, hvor jeg er færdig med at udforske et emne, melder der sig et nyt, som det også skete i sommer, hvor jeg for første gang malede direkte efter naturen. En serie på 10 malerier som jeg kalder There Were Interludes of Bright Weather. Det tilførte min palet nye farver og en større frihed i malemåden”.
Ole Bach Sørensen har en mængde udstillinger og udsmykninger bag sig. Udstillingen vil indeholde et stort antal billeder fordelt over flere serier. Her iblandt et centralt værk From Dawn To Dusk, en frise, som består af 26 mindre billedfelter, malet på hver sin måde.

Afarternes Oprindelse
Keramikerne Ninna Gøtzsche og Asger Kristensen
Både Asger Kristensens (født 1951) og Ninna Gøtzsches (født 1979) keramiske værker har noget væsenlignende over sig. De er som væsener fra andre verdener, men på samme tid alligevel velkendte. Der er referencer til former, gevækster og liv vi kender. Men resultatet er alligevel ikke helt som vi forventer det, det er afarter af det kendte. Med afarterne leder keramikerne ikke efter det skønne eller det absolutte – nærmere det skæve og uindskrænkede, for det er her, afarterne bliver spændende og får deres egen skønhed.
Med udstillingens titel, beskriver de to keramikere dels at deres værker kommer ud af en lang tradition og historie, men også at der hele tiden vil være en udvikling mod nye arter, nye veje der skal betrædes.
Ninna Gøtzsche fremhæver selv, at hun hele tiden afprøver sit keramiske og er optaget af, hvordan form, idé og materiale smelter sammen og bliver kunsthåndværk. Hun prøver med egne ord at ”fortælle en historie, en keramisk historie”.
Asger Kristensen er optaget af det æstetiske, lerets kontakt med glasuren, det samspil, der opstår mellem form og glasur, når flere lag glasur lægges oven på hinanden. Til denne udstilling har han været optaget af at opbygge konstruktioner af rullede lerpinde beviklet med gaze, der er dyppet i støbeler, og undersøge hvad der sker med formen, når konstruktionen bliver beviklet med det tynde bomuldsstof.
Begge kunstnere har i tidens løb deltaget i en lang række udstillinger.

Selvbillede  
Elevudstilling fra BGK Esbjerg
Det er efterhånden blevet en tradition, at elever fra BGK, Billedkunstnerisk Grundkursus i Esbjerg, får mulighed for at udstille elevarbejder i Janus Bygningen.
Således også i år, hvor temaet har været ”Selvbillede”. Næsten al kunst kan man med lidt forsigtighed sige er mere eller mindre et selvbillede på kunstneren. Der tages i denne udstilling udgangspunkt i elevernes egen verden som et selvbillede på netop dem, på det at være ung i Vestjylland i Esbjerg kommune og omegn. Hvad de ser, de spørgsmål de måtte stille til samfundet og sig selv, det de ejer og har, det de tænker og det de omgiver sig med, deres selvopfattelse og meget mere.

Fernisering med åbningstale og musik fra Anna Halkjær, MGK Esbjerg
Ferniseringen finder sted lørdag d. 22. februar kl. 15-17.
Åbningstale ved maleren Jørn Houborg.
Musikindslag med sang og guitar ved Anna Halkjær. Hun er 19 år, går på sit første år af MGK og dyrker en kombination af pop, jazz og blues.

Ferniseringssuppe 
Ferniseringssuppe for alle interesserede kl. ca. 17. Pris 50 kr. ekskl. drikkevarer. Tilmelding senest 20. februar.

Udstillingerne varer til og med den 30. marts.
Udstillingen ”Uanede muligheder” med Oda Knudsen kan også stadig ses.
OBS: Vi har igen normale åbningstider: Tirsdag-søndag kl. 13-16.


Med venlig hilsen,

Vestjysk Kunstforening

JANUS BYGNINGEN
Lærkevej 25, 6862 Tistrup, 7529 9825






Brand i Gårde..

Branden opstod i villaen kort efter klokken 19. Husets beboere var ikke hjemme, da branden opstod. Familien skal genhuses, da villaen ikke længere er beboelig.
Årsagen til branden kendes endnu ikke.
JV.dk