onsdag den 26. marts 2014

PT 14 - Janus Bygningen tager atter pulsen på kunsten lige nu..

Med PT 14 – Påskeudstillingen i Tistrup byder Janus Bygningen igen på et møde med en række fremtrædende samtidskunstnere, denne gang med flere tråde til udlandet. Der er fernisering lørdag d. 5. april, og samtidig åbner Vestjyllands Kunstmuseum en særudstilling med den efterhånden legendariske danske naivist Otto Poulsen. 

Lørdag den 5. april åbnes dørene til Janus Bygningens traditionsrige påskeudstilling PT. I alt 8 kunstnere viser, hvor alsidigt, tankevækkende og engageret, der arbejdes med nutidskunsten.

Christian Achenbach (født. 1978) er fra Tyskland og er uddannet i Berlin. I Danmark har han haft ophold på Statens Værksteder for Kunst i København, hvor han også er tilknyttet LARMgalleri. Der sker en masse i hans værker. Et mylder af detaljer i klare farver i en dynamisk blanding af figurative og abstrakte elementer. Fødder, ben og hænder i clinch med mønstre og spontane strøg. Han udstiller 2 markante malerier.  

Nanna Riis Andersen  (født 1985) er bl.a. uddannet på Billedhuggerskolen, Kunstakademiet i København. Hun arbejder ofte med installationer, der bygger på noget kropsligt, organisk og kirurgisk. Kroppens sårbarhed, forgængelighed, smerte og heling. Det forførende og det afskyelige side om side. Hun udstiller tegninger og skulpturelle værker i bl.a. metal og latex.    

Jørgen Hansen er keramiker og uddannet i Frankrig, England og Canada. Han har altid arbejdet på at finde ind til essensen af keramikkens væsen, bl.a. med en række brændingsskulpturer, som i dag står mange steder verden over. Til udstillingen arbejder han med ting, der skal spille sammen omkring temaet skrøbelighed og forandring. Heri indgår bl.a. et rødt kar, et isbjørnekranie i overstørrelse og en sort fisk. En væg inddrages med tynde relieffer.     

Ann Lundén Jacoby (født 1946) stammer fra Sverige, men har siden 1985 været bosat i Danmark. Som billedkunstner debuterede hun på KS i 2002. På udstillingen viser hun en række af sine stærkt personlige malerier, som ofte kredser om eksistentielle emner. Det drejer sig om en form for naivisme, figurative billeder med stor tydelighed i både farver og billedopbygning.  

Jørgen Carlo Larsen (født 1954) er uddannet på Kunstakademiet i København. Han er bedst kendt som billedhugger og installationskunstner, men arbejder også med collage og maleri. Hans stramme og ofte overraskende værker indgår gerne i en frugtbar dialog med det omgivende rum. Han deltager med to spejle, udført af formbøjet træ fra forskellige stole sat sammen som et skulpturelt slynget forløb.
Endvidere tre bemalede skulpturer, som forestiller tre modeller i naturlig størrelse udskåret i krydsfiner.

Tine Bay Lührssen (født 1973) er fra Flensborg og arbejder som dansk/tysk kunstner i Düsseldorf. Hun er bl.a. uddannet på Kunstakademiet i Hamborg. I sit arbejde tager hun udgangspunkt i udstillingsrummet med de tomme, hvide vægge. I den videre proces tilføjes elementer i form af tegning, video og skulptur. Som beskuer møder man en verden midt imellem virkelighed og fiktion.   

Gunhild Rudjord (født 1961) kommer oprindelig fra Norge, men har boet i Danmark siden 1981. Hun er keramiker og som sådan uddannet på Kunsthåndværkerskolen i Kolding. Hun er en glasurens mester og har da også siden 1987 været glasuransvarlig på Tommerup Keramiske Værksted. Hun udstiller tre krukker, som viser hendes fornemme arbejde med ornamentik og spontanitet.   
Anne Aarsland (født 1976) kommer fra Esbjerg, men bor i dag i København. Hendes malerier forener stramme geometriske elementer med en mere udflydende ekspressiv farvemosaik. Der opstår en slags puslespilsmaleri, hvor det konkrete angiver formen. En form der dog bestandig krakelerer i pixeleringer - dog kun for at lade nye former og motiver opstå. Anne Aarsland håber at opnå et flytbart, foranderligt og rastløst udtryk - et udtryk der hele tiden søger helhed og system, men aldrig finder en endelig form. Hun udstiller en række malerier.

Endvidere Otto Poulsen
Fra Vestjyllands Kunstmuseums samling vises samtidig en særudstilling med naivisten Otto Poulsen.  

Fernisering
Der er fernisering på de to udstillinger lørdag den 5. april kl. 15-17.
Åbningstalen holdes af formand for udvalget for Kultur og Fritid i Varde kommune Lisbeth Rosendahl.
Derefter følger et musikalsk indslag ved Kor U fra Musikkonservatoriet i Esbjerg.

Ferniseringssuppe kl. ca. 17
Pris ekskl. drikkevarer 50 kr. Alle er velkomne. Tilmelding senest 3. april.

Søndagsrundvisning
Søndag den 4. maj ved billedkunstner Søren Taaning.

Vedhæftede billeder kan frit benyttes.

 Med venlig hilsen,
Vestjysk Kunstforening og Vestjyllands Kunstmuseum
JANUS BYGNINGEN
Lærkevej 25, 6862 Tistrup, 7529 9825

Klik på billederne..











Varde Kommune stikker næsen i de ældres mad..

Brugerundersøgelse stiller skarp på tilfredsheden af den mad, der bliver leveret til dels beboerne på de kommunale plejecentre, dels borgere i eget hjem. Resultatet ventes klar i begyndelsen af maj.

Det er aldrig pænt, at stikke næsen i andres sager. Ikke desto mindre har Varde Kommune nu besluttet sig for at se nærmere på den mad, der bliver leveret til ældre borgere i Varde Kommune.
Det sker i forlængelse af den kritik, der blandt andet er kommet frem på borgermøder, og som har været gengivet i pressen, fortæller Thorkild Sloth Pedersen, der er ældre- og handicapchef ved Varde Kommune.
- Vi ønsker at få et overblik over, hvad borgerne egentlig mener om den mad, vi tilbyder dem. Vi sørger trods alt for, at cirka 850 mennesker bliver bespist hver dag, enten rundt om på vore plejecentre eller i private hjem, og naturligvis ønsker vi, at det skal være en god oplevelse for dem, fortsætter han.
De mange brugere bliver derfor i nærmeste fremtid præsenteret for et spørgeskema, hvor de kan sætte velmente krydser ved forskellige spørgsmål. Svarene skal være med til at give Varde Kommune et overblik over borgernes tilfredshed – og give politikerne et bud på, hvorvidt der skal ændres i de aftaler, der er med leverandørerne af maden.

Resultat i begyndelsen af maj
- Vi lavede en lignende undersøgelse for et par år siden, men må desværre konstatere, at svarprocenten lå i den lave ende, fortæller Stephanie Øst Schmidt Hansen fra den kommunale Social- og Sundhedsforvaltning. Hun er ansvarlig for den praktiske del af undersøgelsen, og er så småt klar til at sende de mange skemaer af sted.
- Fristen for at returnere dem er fastsat til den 18. april, og i løbet af maj måned forventer vi, at have et overblik over, hvad de ældre egentlig mener om maden.
- Når resultatet foreligger, bliver det selvfølgelig præsenteret for vores leverandører, der kan bruge det til eventuelle forbedringer, ligesom det bliver sendt til Udvalget for Social og Sundhed, slutter Stephanie Øst Schmidt Hansen.


FAKTA:
Varde Kommune sørger hver dag for at godt 400 borgere på de kommunale plejecentre og op mod 450 borgere i eget hjem får mad.
I den forbindelse har kommunen allieret sig med dels Det danske Madhus og dels Hotel Outrup, der er den egentlig leverandør af måltiderne.