tirsdag den 15. april 2014

Varde Kommune forbereder sig på klimaforandringer..

Som en del af Varde Kommunes arbejde med klimatilpasning, har Kommunen nu afsluttet arbejdet med risikokortlægningen. Kortet viser, hvor kombinationen af sandsynligheden for oversvømmelse og tab af værdi er størst.

Klimaforandringerne er ikke længere noget, der sker om mange år. De er her allerede, og de tvinger kommunerne til at tage en række ekstra forholdsregler. De regnskyl som tidligere blev kaldt 50-årshændelser, fordi de statistisk kun forekom én gang hvert 50. år, vil i fremtiden forekomme oftere.

”Der er udarbejdet 5 forskellige risikokort, som viser værditabet for en 5-, 10-, 20-,
50- og 100-års hændelse i år 2050. Risikokortlægningen giver mulighed for at se, hvor der bør sættes ind, og for at sammenligne risici for flere små oversvømmelser med risikoen for færre men større oversvømmelser. Det er den type data, der ligger til grund for de beslutninger, der træffes vedrørende klimatilpasning. Beslutninger vi kommer til at træffe flere af i årene fremover”, siger Preben Friis-Hauge, formand for udvalget for Plan og Teknik i Varde Kommune.

Sommerhuse i søgelyset
Den nye kortlægning betyder øget fokus flere steder i kommunen, herunder sommerhusområderne, hvor der er særlige problemstillinger, som skal analyseres nærmere, inden der kan peges på konkrete indsatser.

Derudover er der i kommunen observeret problemer ved dæmninger med rørunderføringer, idet store vandmængder her kan stuves op. Et sådan eksempel er Ovnbøl bæk, der passerer jernbanedæmningen ved Sig. Her er der eksempler på, at de sydligst liggende ejendomme ved kraftig vedvarende regn har fået problemer med vand i kældre.

Vardes kloaker er godt rustede
Når kraftige regnskyl i fremtiden bliver hyppigere, bliver kloakkernes kapacitet vigtigere. Heldigvis står Varde Kommune godt rustet på kloakfronten. Faktisk har Kommunens og Varde Forsyning A/S’ eksterne rådgiver ikke tidligere oplevet områder i Danmark med så få udfordringer med kapaciteten i kloaksystemerne, som i Varde Kommune.

”Det er glædeligt, at kommunens kloaksystem på den måde er fremtidssikret, og bl.a. overordnet styret gennem spildevandsplaner, der udarbejdes i samarbejde mellem kommune og Varde Forsyning A/S. Fremtidssikringen betyder, at vi pt. kan nøjes med det mindre klimasikringsprojekt ved Ovnbøl Bæk, hvor andre kommuner allerede nu står med betydeligt større udfordringer”, slutter Preben Friis-Hauge, formand for udvalget for Plan og Teknik i Varde Kommune.



Venlig hilsen

Christian Rabjerg Madsen

Udviklingskonsulent