tirsdag den 8. april 2014

Varde Kommune deltog i militærøvelse..

Varde Kommune og Varde Forsyning deltog i weekenden i en NATO-militærøvelse i Varde med deltagelse af militære enheder fra både Danmark og de tre baltiske lande.

NATO-øvelsen skulle træne de danske, estiske, lettiske og Litauiske enheder i samspillet med civile myndigheder i en krisesituation. Øvelsen skulle træne et scenarium, hvor der igennem længere tid er sket en optrapning af spændinger mellem et baltisk NATO-land og en af dets nabostater. Varde Kommune spillede således rollen som de civile myndigheder i hovedstaden i det baltiske NATO-land, som i øvelsen blev truet af sin nabostat.

NATO-øvelse i Varde

Øvelsen skulle træne de militære enheder fra de fire lande i samarbejde med civile myndigheder, så fremtidige militære operationer påvirker det civile liv mindst mulig. Fra Danmark deltog to brigader fra henholdsvis Slagelse og Haderslev. Danske Division fra Haderslev stod for øvelsen.

”Det er ekstrem værdifuldt for os at få lov at øve det civil militære samarbejde med en rigtig kommune – det at arbejde sammen med embedsmænd, der til dagligt arbejder med de relevante problemstillinger, som også er af stor betydning for vores militære operationer, giver os et kæmpe udbytte. Varde Kommune har gjort en flot indsats og vi vil gerne takke borgmester Erik Buhl og hans stab mange gange”, siger oberstløjtnant Sven Straarup.    

Borgmester øver krig

Borgmester i Varde Kommune Erik Buhl deltog selv i øvelsen, hvor han næsten spillede rollen som sig selv. Det vil sige, at Erik Buhl spillede rollen som borgmester i en by, der var truet af landets konflikt med nabostaten. Erik Buhl er glad for, at Varde Kommune kan hjælpe det danske Forsvar til at blive dygtigere, men glæder sig samtidig over, at øvelsens sammenspil med både Forsvaret og en række civile aktører herunder Varde Forsyning, også har givet Varde Kommune et udbytte.  

”Det har været rigtig udbytterigt for os her i Varde Kommune. Det at mødes med militære ledere og så mange centrale spillere fra civile myndigheder har givet os en god anledning til at gentænke vores eget beredskab. Og helt konkret har vi fået en øget opmærksomhed på værdier af samarbejde mellem de forskellige aktører her i kommunen. Vi skal overveje, hvordan vi udnytter det i vores måde at arbejde på”, siger Erik Buhl (V), Borgmester.

Varde er klar når Forsvaret kalder

Varde Kommune er som en af landets største garnisonskommuner ofte i tæt dialog med Forsvaret. Og Borgmester Erik Buhl indskærper, at Varde Kommune selvfølgelig bidrager, når Forsvaret har brug for Kommunens assistance fx i forbindelse med militære øvelser.

”Det er helt sikkert, at vi vil sige ja til sådan en type øvelse igen en anden gang. Vi vil gerne etablere tættere relationer til Forsvaret generelt og selvfølgelig i særdeleshed til de enheder, vi har her i vores kommune”, slutter Borgmester Erik Buhl (V).


Billedtekst: På billedet ses Borgmester Erik Buhl sammen med embedsmænd fra Varde og den litauiske Iron Wolf Brigade.

Venlig hilsen

Christian Rabjerg Madsen

Udviklingskonsulent