tirsdag den 25. marts 2014

Solcellebekendtgørelse skaber unødigt bureaukrati..

Ny bekendtgørelse betyder, at det bliver dyrere og mere besværligt for kommunerne at opsætte solceller. Varde Kommune opfordrer Klima-, energi- og bygningsministeriet til at ændre i bekendtgørelse.

Varde Kommune vil gerne gå forrest i kampen for at nedbringe CO2-udledningen. Et af kommunens våben er opsætning af solcelleanlæg. Desværre bliver denne mulighed vanskeliggjort af ny bekendtgørelse.

Den nye bekendtgørelse betyder, at der oprettes en pulje til solcelleenergi til landets kommuner på i alt 20 MW, som kommunerne kan søge om. Indenfor denne pulje gives kommunerne dispensation fra selskabsgørelse ved opsætning af kommunale solcelleanlæg, men når puljen er brugt eller hvis kommunerne ikke får søgt inden den 31. marts, så skal kommunerne selskabsgøre deres solcelleanlæg. Det betyder dårligere økonomi for solcelleanlæggene og en masse unødigt bureaukrati.

”Den nye forordning er alt for bureaukratisk, fordi mange kommuner vil være nødt til at registrere og udskille deres solcelleanlæg som et energiselskab. Alene bureaukratiet omkring den registrering vil bremse opsætningen af nye solcelleanlæg i kommunerne. Klimaet bliver den store taber”, siger Preben Friis-Hauge (V), formand for udvalget for Plan og Teknik i Varde Kommune.

Økonomien skrider

Men det er ikke alene den bureaukratiske selskabsgørelse af solcelleanlæggene, som underminerer Vardes og andre kommunes satsning på vedvarende solenergi. Hvis kommunen opsætter solcelleanlæg uden dispensation fra selskabagørelsen, så skal staten have mellem 40 og 60 procent af den besparelse, som solceller medfører på kommunens el-regning.

Når kommuner sparer på elregningen ved hjælp af solceller, bliver de nemlig trukket et beløb svarende til mellem 40 og 60 procent af det sparede beløb i bloktilskud, hvis ikke der gives dispensation fra selskabsgørelsen.

”Staten underminerer simpelthen ideen bag solenergi for kommunerne. Når vi som kommune investerer i solceller og dermed i ren og klimavenlig energi, så bør vi selvfølgelig også have det investeringsafkast i form af billigere energi, som solcellerne skaber. Ellers forsvinder guleroden jo fuldstændig for kommunerne. Jeg vil derfor kraftigt opfordre til, at ministeriet vender skråen og overvejer, om ikke der kan findes en bedre måde at understøtte den grønne omstilling i kommunerne”, siger Preben Friis-Hauge (V), formand for udvalget for Plan og Teknik i Varde Kommune.



Venlig hilsen

Christian Rabjerg Madsen
Udviklingskonsulent

Mobil. 2072 6393

Plan, Kultur og Teknik
Sekretariatet
Varde Kommune
Bytoften 2

6800  Varde